image71

Добре дошли 

в официалният сайт на

image72

ВИОЛЕТА АНГЕЛОВАimage73

Българската Балерина 

в Съединените Щати 

image74

Творческия път на Вили, или Ви, както й казват в Америка, започва в школата на майка й - Грозданка Ангелова, в град София.

Виолета завършва с отличия Националното Училище за Танцово Изкуство, отдел класически балет и училището за танц към Виенската Щатсопера в Австрия.

Виолета е танцувала с трупите на Виенската Щатсопера и Волксопера, Балет Интернасионал, Ню Джърси Балет, Сузен Фарел Балет и като гост с Еглевски Балет, Астана Балет, Балет Метрополитен, Остин Балет, Сарасота Балет, Синсинати Балет, Калифорния балет, Балет Минесота и много други.

Сред международните участия са Кралският Фестивал на Изкуствата в Йордания, Единбургският Интернационален Фестивал в Шотландия и Международният Фестивал в Санкт-Петербург.

image75

Репертоара й, повече от седемдесет балета, включва титулни образи като Аврора, Жизел, Жулиета, Сванилда, Сонамбула, Одета, Одилия, както и други главни роли като Хиполита и Фея Люляк. В много от класическите балети тя е танцувала повечето от женските места. В нейния репертоар са главни роли от Лешникотрошачката, Дон Кихот, Пахита, Ромео и Жулиета, Есмералда, Лебедово езеро, Спящата Красавица, Баядерка, Копелия, Жизел, Пепеляшка и други. Освен много от работите на Мариус Петипа, класика от Лев Иванов и други исторически имена, Виолета има изключителен репертоар от балети на "Бащата на неокласиката", както наричат Джордж Баланчин. Водещите роли в Серенада, Кончерто Бароко, двете главни роли в Агон, Диаманти, Изумруди, Сонатина, Валс Фантази, Ла Сонамбула, Полихимния и Терпсихора в Аполон, Алегро брилянте, Monumentum & Movements, Stars & Stripes и много други. Сред имената, чиито работи тя е изпълнявала са В.Небрада, М.Махон, М.Бежар, Д.Томал, Р.Норт, А.Пурфарух, К.Позин, Й.Ренвал, Д.Тачър, П.Райт, Р.Занела, В.Малахов, Д.Кранко. Виолета е танцувала миниатюрни балети като Умиращият лебед на М.Фокин и много други от съвременни хореографи.

image76

През две хиляди и трета година тя започва дейност като учител, освен изпълнител и е преподавала в редица училища и консерватории.

В България, Виолета изнася соло спектакъл през две хиляди и осма година; през две хиляди и единадесета гостува в София с Балета на Сузен Фарел, а през две хиляди дванадесета и тринадесета с Балета на Софийската опера тя участва в балетите Ла Сурс и Кончерто бароко на Джордж Баланчин, Скрябин квинтет на Момчил Младенов и По средата, леко издигнат на Уилям Форсайт.

Виолета е майка на две деца и единствената Българска балерина в Съединените Щати.

Сценични снимки

image77

Още материали тук и в секциите по-долу ще бъдат добавени скоро. Благодарим ви! 

Интервю

image78

Интервюта с Вили, статии за нея и други медийни участия.

Творчество

image79

За многостранното творчество на Виолета, малко известно в България.

Общество

image80

Връзки и анонси.

Поезия

image81

Балетния ритъм в словото. Непреведени работи можете да откриете на READ/VERSE.

Идеи

image82

Въображение, неподправеност, интелигентност. Балета отваря врати за една нетипична личност.

Зад кулисите

image83

Историй, снимки и анекдоти.

Социална мрежа

Ако желаете, можете да се свържете с Виолета във Фейсбук и Инстаграм.